MAKER NEDİR?

Maker, kendisi bir şeyler ortaya koyan, üreten kimseye denir. Yabanlıcarın DIY (do it yourself - kendin yap) dediği tanıma uyan her şey buna dahil olabilir. Bu kapsamda Arduino ve benzeri elektronik donanımlar ile projeler yapan, 3 boyutlu yazıcılar ile bir şeyler tasarlayıp basan, kendi drone'unu yapan hatta ve hatta kendisinie ait yemek tarifi olan herkes kendini Maker olarak tanımlayabilir.

MAKER HAREKETİ NEDİR?

Maker Hareketi (Maker Movement), dünyada hızla yayılan "kendin yap" kültürü ile teknolojinin birleşmesinden oluşan bir akımdır.

MAKER NE YAPAR?

Maker çok çeşitli alanlarda üretebilir. Çoğunlukla teknolojiyle uğraşıyor olması, onu mühendisliğe yakın kılar. Maker sıfırdan hiç olmayan bir şeyi hayal edip üretebilir. Bu yüzden sensörlerle çalışan sistemler de kurgulayabilir, evde yokken yerine bakacak bir robot da. Üretimi tamamen kendi yaratıcılığıyla sınırlıdır. Bazen hepimizin ihtiyacı olan ama hiç aklımıza gelmemiş basit bir düzenek üretir, bazen de dünyanın öbür ucundaki bilimcilerin üzerine çalıştığı bir teknolojiyi yaratır.

Maker; Bilgisayar yazılımından, elektronik devre kullanmaya, lehim yapmaktan, tahta işlerine kadar, her türlü yapım, üretim konusunda çalışmalar yapar.

MAKE NASIL OLUNUR?

Make; yapmak, üreten, geliştiren olarak tanımlanır. Maker ise yapan kişidir.

Yemek yapmaktan model uçak yapmaya, elektronik devreler ve motorlar aracılığıyla yapılan bir model araçtan 3 boyutlu yazıcılar ile basılan ve üretilen her ürün, süs eşyası, takı, oyuncak aslında Maker hareketi kapsamında, Maker ruhu ile yapılmış kabul edilebilir. 

Maker hareketi, teknoloji ile "kendin yap" kültürünün birleşmesinden oluşan, dünyada hızla yayılan bir akımdır. Kendin  yap sisteminin teknolojik halidir.