Web Tasarım Fiyatları Nasıl Değerlendirilmeli ?

Web Tasarım Fiyatları Nasıl Değerlendirilmeli ?

Web sitesine sahip olmak isteyen pek çok kişi web tasarım fiyatlarını değerlendirmek için google’a “web tasarım” kelimesinin türevlerini girerek karşısına her çıkana fiyat sorarak sorunu çözmeye çalışır.

Her web tasarım ajansından aldığınız rakamları karşılaştırarak iyi bir sonuç elde etmek kolay değildir.

Bazen düşük bir fiyat sizi hiçbir yere götürmeyeceği gibi cebinizden boş yere para çıkmasına da sebep olur. Bilgisayar gibi standart donanımları satın alırken fiyat karşılaştırması yapmak kolay ve etkili olabilir.

Ancak web sitesi tamamen sizin ihtiyaçlarınıza ve hedeflerinize göre hazırlanacak ve tasarımı hazırlayacak kişinin de kişisel yetenek ve fikirlerine bağlı olacaktır.

Rakamları karşılaştırmak gerçekten yararlı olabilir mi ?

Bu aralar bilgisayar satın almayı düşünüyorum ve Intel i5 ile i7 işlemci testini yaptığımda i5’in bazı modelleri daha iyi fiyat/performans ilişkisi vardı. Ama satıcılar i7 işlemciye daha yüksek fiyat veriyorlar. Fiyat karşılaştırması bazen bilgisayar almakta bile faydalı olmuyor.

Web tasarım sektörüne yabancıysanız kafa karıştırıcı kısaltmalar ve teknik terimler arasında kolayca boğulabilirsiniz.

Peki bilgi sahibi değilseniz web tasarım fiyatlarını nasıl değerlendireceksiniz ? Alacağınız hizmeti nasıl kıyaslayacaksınız ?

Bana göre bu noktada en doğru yaklaşım, doğru bir bakış açısına sahip olacak şekilde kendinizi bir miktar eğitmektir.

Web tasarım kavramı

Web tasarım kavramını kullanırken insanlar genelde web sitesine sahip olmak için kullanıyorlar. Oysa tasarım, tek başına bu işi ifade etmiyor.

Google’a göre tasarım:

Bir şeyin biçimini kafada oluşturma işi ve bu yolla düşünülmüş biçim.
Algılanmış olan bir olayın ya da nesnenin bilinçte sonradan ortaya çıkan imgesi, bilinç içeriği, algı.

Wikipedia’ya göre web tasarım:

Web tasarımı, web sitelerinin üretimi ve bakımı konusunda birçok farklı beceri ve disiplini kapsar.

Bu beceriler kişiden kişiye değişen yeteneklerdir.

Mesele bu yeteneklerden hangilerine ihtiyacınız olduğu, hangilerine ücret ödemek isteyeceğiniz ile alakalıdır.

Bize göre web tasarımı:

Bir şirket, ürün veya hizmetin etkili biçimde tanıtımını amaçlayan, ziyaretçide olumlu etki bırakacak ve belirlenmiş bir eyleme (satın alma, üyelik vb) ikna edecek web sitesi oluşturmaktır.

Web tasarımı hiçbir zaman bir ressamın sanatsal anlayışı gibi olmadı. Endüstriyel tasarıma daha yakın ve pazarlama ile iç içe bir kavram olarak yaşamaktadır.

Problem: Hızlı metalaşmanın getirdiği kafa karışıklığı

Web tasarımı ile ilgili hemen her yetenek hızla metalaşmaktadır. Web tasarımı, SEO, WordPress, PHP, HTML, CSS, MySQL, Javascript …

Yazılım geliştirici olarak neredeyse 20 yıldır web tasarımı sektöründe çalışıyorum. İşe girişeli birkaç ay olmuş, harçlığını çıkarmak isteyen bir öğrenci bile bu terimleri iş ünvanına yazabiliyor. Ancak bu terimleri yazmak kişinin o konudaki uzmanlığını göstermiyor.

Kafa karışıklığına yeterli bilgi düzeyine sahip olmayan kişilerin web tasarım sektöründe yarattığı tahribatların da katkısı büyüktür. Malesef “Ben de … yapıyorum” şeklinde cümleler kuranlar her sektörde tahribat yaratmaya devam edecekler.

Bir diğer husus da, bazı mesleklere para vermemek fikri insanların kafasına yerleşmiştir. Cep telefonunun en pahalı modelini almayı hedeflerken, danışmanlık ve tasarım gibi hizmetlere bedel ödemeye istekli olmamak toplumsal bir alışkanlıktır.

Gerek algılarımız gerekse sektörün içerisindeki dinamikler kafa karışıklığına sebep olmakta. Bu noktada “bu işe ne kadar az para harcarsam o kadar az zarar ederim” düşüncesiyle hareket etme eğilimi güçlenmektedir.

Web tasarımında hizmetin içeriği yer değiştirmektedir

Web tasarım işine ilk başladığım yıllarda basit bir web sitesini yapmak oldukça zor ve zaman alıyordu. Grafik ve kodlama için yeterli yazılım olmadığı gibi Türkçe karakter desteği bile sorun olabiliyordu.

Bugün basit bir web sitesi kurmak çok kolay ve pratiktir.

Dün emek gerektiren kodlama ve sayfa düzenleri bugün paketlenmiş olarak önümüzde bol seçeneklerle durmaktadır.

Artık, web tasarım hizmetini satın alırken profesyonel pazarlama ve danışmanlık hizmetine değer vermelidir. Ancak hatasız kodlama ve sorunsuz çalışacak bir web sitesi ve doğru platform seçimi de ihmal edilmemelidir.

Oku: WordPress, Joomla ve Drupal Karşılaştırması

Dijital pazarlama ve danışmanlık hizmetleri de yukarıda bahsettiğim gibi bilgiye dayalı ücretlendirmede kafa karışıklığı ve isteksizliği sorunlarını yaşamaktadır.

Web Tasarım Fiyatlarını Nasıl Değerlendirmeli ?

Türkiye’de çok farklı web tasarım fiyatları ve içerikleri bulunuyor. Bu nedenle rakamsal tanımlamalar yapmak oldukça zor.

İnternetteki iş ilan sitesine göre indeed Londra’daki ücretlerin Türkiye’dekilere aralarında çok büyük farklar olduğunu görebilirsiniz.

Bu nedenle web tasarım fiyatlarını değerlendirebilmeniz için iki ayrı kategoriye ayırıyorum.

1) Ücretsiz veya Ucuz Web Tasarımı isteyenler

Eğer hobi veya kişisel olarak bir web sitesi hazırlamak istiyorsanız ve gerçekten iyi bir bütçe ayıramıyorsanız, kendi başınıza bu işleri yapabilirsiniz.

Bütçeniz yok veya düşükse (örneğin 500 $ ve aşağısı) web sitesine sahip olmak isteyenler WordPress ile web sitesi nasıl kurulur bu yazımızdan öğrenebilirler.

Web sitenizi sıfır veya düşük maliyetlerle gerçekleştirmek için kendiniz öğrenmeli ve adım adım web sitenizi geliştirmelisiniz.

2) Nelere para vermeli ?

Profesyonel girişimciler web sitelerinin bir yatırım olduğunun farkındadır. Şirketler açısından profesyonel web tasarım firmasındna destek almak hem mantıklı hem de maliyet avantajı sağlayan bir seçenektir.

Eğer;

  • Belirli bir iş hedefine ulaşmak istiyorsanız
  • Bir ürün veya hizmet satma kaygısı taşıyorsanız
  • Web sitesi kurmaktan öte profesyonel bir web tasarımına ihtiyacınız varsa
  • Pazarlama odaklı düşünüyorsanız
  • Şirket imajınızı kuvvetlendirmeniz gerekiyorsa
  • Deneme yanılma ile zaman kaybetmek istemiyorsanız
  • Web sitesinin başından sonuna düzenli olarak bir desteğe ihtiyacınız varsa
  • Özel yazılım ve kodlama ihtiyaçarınız varsa

bu noktalara ulaştıracak bir web sitesi tasarımı için iyi bir bütçe ayırmalısınız.

Web sitesine iyi bir bütçe ayırmak tek başına yeterli olmayıp bu bütçeye uygun web tasarım firmasını da değerlendirebilmelisiniz.

Web Tasarım Firmalarını Nasıl Değerlendirmeli ?

Eğer yukarıdaki koşullarda ihtiyaçlarınız varsa web tasarım firmaları seçimine de dikkat etmeniz gerekir. Web tasarım ajansları bilgiye ve tecrübeye sahiptirler. Öyle olmalıdırlar.

Ancak web tasarım firmaları araştırmasına geçmeden önce iyi bir hazırlık yapmalı, proje ihtiyaçarınızı iyi belirlemeli ve projenize uygun web tasarım firmasını seçmelisiniz .

Daha ayrıntılı bilgi için Web tasarım firmaları araştırma ve seçme yazımıza bir gözatabilirsiniz.

Eğer özel yazılım yaptırmak istiyorsanız bu yazımı okuyabilirsiniz.

Özel yazılım şirketlerini araştırmak için ise bu rehberi hazırladım.

Sonuç

Eğer projeniz hobi seviyesinde devam edecekse kendiniz bu işi yapmaya devam edin.

Bir ticari satış kaygınız varsa bu konuda bir profesyonele ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, web tasarım fiyatlarını değerlendirirken şöyle düşünün:

Çok sevdiğiniz birisinin kalp ameliyat olacağını varsayalım. Tanınmamış ve işi ucuza yapacağını söyleyen bir doktora güvenir miydiniz ?

Şirketinizin imajı, iş hedefleriniz, satışlarınızın artması sizin için ke kadar değerliyse, iyi bir web tasarımı için de o kadar değer vermelisiniz.

Dilerseniz web tasarım hizmetlerimize bir gözatabilirsiniz. Doğru bakış açısına sahip omak, web sitenizi bir yatırım olarak görmek size uzun vadede kazandıracakır.

Profesyonel web tasarım hizmeti doğru bir ajanstan ve iyi bir proje ile yaparsanız size getirisi düşündüğünüzden çok daha fazla olacaktır.