Profesyonel Web Tasarım nasıl hazırlanır ?

Profesyonel Web Tasarım nasıl hazırlanır ?

Bugünün iş dünyasında başarılı şirketlerin ortak noktası profesyonel web tasarım ile ilk seferde pozitif etki yaratmalarıdır. İlk anda profesyonellik ve güvenilirlik etkisini yaratır. Sonuç olarak ziyaretçi web sitesinden şirketin doğru seçim olduğuna güvenerek müşteri olarak ayrılır.

Web tasarım işinde uzun yıllardır çalışıyorum. En çok aceleyle doldurulmuş, bazıları yarım kalmış web siteleri ile sık sık karşılaşırım. Erkasoft’da, zaman zaman bu tür siteleri olan müşterilerimizin yenileme taleplerini karşılarız. Profesyonel web tasarım talepleri bir önceki projelerinde gerçekleşmemiştir. Genel olarak başlıca nedeni yeterli hazırlık yapılmadan web sitesine başlayıp ve bir noktada yarım bırakılmasından kaynaklanır. İhtiyaç olan bilgi eksikliği hemen göze çarpar.

Peki profesyonel web tasarım ile kalabalığın arasından nasıl sıyrılacaksınız ?

Web sitenizin hem profesyonel hem de ziyaretçileriniz için pratik ve fonksiyonel çalışmasını nasıl sağlayacaksınız ?

Aşağıda bahsedeceğim püf noktaları ile iş hayatınızda profesyonel web tasarım ile rekabet avantajı kazanabilirsiniz:

Web sitenizi sade olsun ve dağınıklıktan uzak tutun


Bir web sitesini tıkladığınız zaman reklamlar, bannerlar, ikonlar ve bir sürü açılır pencere ve gereksiz içerik karşısında kendinizi boğulmuş hissederiz. Bu tür uygulamalar ilk başta cazip gibi gelebilir. Ancak ziyaretçinizi web sitenizin hedeflerinden uzaklaştırmaktan başka bir işe yaramaz. Profesyonel olmayan bir görüntü verir.

 

Beyaz alanlar daha çok mesaja odaklanmayı sağlar

Benim kuvvetle önerdiğim seçenek; düz, sade, minimalist ve beyaz alanların olduğu tasarımlardır. Bu tarz web tasarımları ziyaretçinizin konforunu arttırır. Onları rahatsız eden reklamlardan, görüntü kirliliğinden uzak tutarak verdiğiniz hizmetlere ve içeriğe odaklanmalarını sağlar.

 

Satır yüksekliği okumayı kolaylaştırır

Bir diğer püf noktası da web sayfanızdaki metinlere bir miktar satır yüksekliği vermektir. Bu temiz bir görüntünün yanında içeriğinizin kolay okunmasını da sağlar.

Araştırma yapın

Web tasarım araştırması, hangi elementleri ve stilleri beğendiğinizi ve beğenmediğinizi öğrenme imkanı sağlar. Web sitelerini araştırırken hangi elementin etkili biçimde çalıştığını veya fikir veren bir detayı fark edeceksiniz. Bu teknikleri uygularsanız web siteniz profesyonel web tasarım özelliğine kavuşur.


Araştırma yapmak, ayrıca kendinizi potansiyel müşterilerinizin yerine koymak için harika bir yoldur. Kendinize şöyle sorular sorun: “bu web sitesinden ne beklemeliyim?”

  • İçerik uzun mu olmalı kısa mı ?
  • Bölümlere ayrılmış bir sayfa mı yoksa daha minimalist bir yaklaşımı mı tercih edersiniz ?
  • Sayfada hangi elementlerin olması gerekir ? Başarmak istediğinizi hangileri yardım eder ?

     

  • Aşağı doğru kayan uzun bir sayfa işe yarar mı yoksa bu müşterileriniz için bir yük mü olur ?

    Kendinize sormanız gereken daha pek çok soru olacaktır. Bu tür sorular, web sitenizi geliştirmeniz için gerekli sorulardır.

Görsel hiyerarşiyi önemseyin

Gözlerimiz, online dünyada özel bir yol izleyerek dikkatini yönlendirir. F harfine benzer şekilde kalıplarla hareket eder. Ziyaretçi olarak aslında okumadan önce sayfayı gözlerimizle tararız. Bu müşteri ile bağlantı kurmak için kullanabileceğiniz bir yoldur.

 

Görsel hiyerarşi: soldan sağa gözlerimizi kaydırarak siteyi tararız

Son yıllardaki çalışmalar gözlerimizin içgüdüsel olarak en üstten aşağıya doğru ve soldan sağa doğru hareket ettiğini gösteriyor. Bunun anlamı, pek çok göz web sitenizde en üst sol taraftan başlıyor. Ancak bölgeye çok fazla içerik koymak, müşterilerinizi sıkma ve ilgilerini kaybetme riski de taşıyor.

Bunun yerine işiniz ile ilgili anahtar noktaları bu göz hareketlerinin doğal hareketleri ile uyumlu hale getirmek, navigasyonun sade ve kolay kullanılmasını sağlıyor.

Bu görsel hiyerarşiyi onaylayarak ve stratejik içerik konumlandırması, örneğin eyleme davet veya ‘üye olun’ düğmeleri, ziyaretçilerinizin müşteriye dönüşme şansını arttıracaktır.

İçerikleriniz kolay okunabilir olmalıdır

Ziyaretçiler web sitesinizin içeriğini tüketirler. Bir amaçla web sitenize gelmişlerdir. Sunduğunuz ürün veya hizmetler hakkında daha çok şey bilmek isterler. Neden sizi tercih etmeleri gerektiğini öğrenmek isterler. Bu nedenle içeriğinizin kolay okunmasını sağlayın ki, kafalarındaki soruların cevaplarını bulabilsinler. Bu sayede müşteri olmaya bir adım daha yaklaşırlar.

Paragraf boyutu, fontlar ve renkler özellikle önemlidir. Ziyaretçilerinizin okumakta zorlanmalarını istemezsiniz. Çok küçük veya çok büyük yazı fontları ile onları zor durumda bırakmayın.

Şu teknikler içeriğinizin sade olmasını sağlar:

Birlikte iyi çalışan renkleri seçin, sadece bir diğerini tamamlayan değil, aynı zamanda renkler zeminle çok benzer renklerde olmamalıdır.

Renk çarkından birbirini tamamlayan ve zıt olanları kolayca seçebilirsiniz. coolors gibi sitelerden bu işi ücretsiz yapabilirsiniz.

Hatalı font büyüklükleri seçmeyin. En uygun yazı büyüklükleri 12 – 16 pts arasındadır. Bu değerlerden çok fazla ayrılmayın. Eğer yaparsanız, sadece ziyaretçinizin kafasını karıştırırsınız. Markanızın imajını ve görünüşünü sulandırırsınız.

Profesyonel web tasarım mobil dünya için tasarlanmalıdır

Mobil cihazların yaygınlaşması, telefon veya tabletlerle internete erişen tüketici sayısının artmasına neden oldu. Bu noktayı gözden çıkarmayın. Ana sitenizin profesyonelliği kadar mobil siteniz de aynı seviyede profesyonel olması hayati bir konudur. Bu noktada başarısız olursanız, potansiyel müşterilerinizi web sitenize bir şans vermeden kaybedebilirsiniz.
Neyse ki pek çok önemli web tasarım ajansı mobil veya responsive web tasarımı işlerinin bir parçası olarak görüyorlar.

Büyük, yüksek kalitede görüntüler kullanın

Profesyonel web tasarım projelerinin bazıları inanılmaz derecede başarılı oluyor. Çünkü geniş, etkileyici ve yüksek çözünürlüklü fotoğraflar kullanıyorlar. Bunlar tüketicilerin dikkatini çekiyor ve daha uzun süre dikkat etmelerini sağlıyor.


Yüksek kaliteli görüntüler ayrıca şirket olarak saygınlığınızı da arttırıyor. Ziyaretçiye güven aşılıyor. Onlarla bağlantı kurarken kendilerini güvende hissediyorlar. Çünkü müşteriler, ne kadar web sitenize özen gösterdiğiniz görürlerse o oranda ilgi göreceklerini düşünüyorlar. Kısacası, “aslan yatağından belli olur” sözü burada geçerli oluyor.

Temiz bir logonuz olsun

Çoğu zaman, iyi bir web sitesinin harika olmasının nedeni sade ve basit bir logoya sahip olmasından kaynaklanır. Anında işinizi daha profesyonel gösterir. Logonun sadeleştirilmesi, markanızı ve iş tercihlerinizi bir parça düşürse de, hatırlanmasını ve görsel çekiciliğini arttırır. Ancak aşırı renkler ve farklı fontlarla aşırıya kaçmadan bir logo tasarlayın.


Benzer olarak eğer logonuzda grafik elementler seçerseniz, o zaman basit, benzersiz tutmaya çalışın ve çok genel şeylerden kaçının.

Fontlar

Font konusunu yukarıda kısaca bahsetmiştim. Boyutlarının ne olması gerektiği anlattım. Ancak fontlar ziyaretçilerinizin web sitenizi ziyaret ettiklerinde kalmak veya gitme kararı almalarında büyük etkileri vardır.

Ortalama bir ziyaretçi sadece 10 saniye içerisinde web sitenizi hakkında bir değerlendirmede bulunur. Yani onlara kalmanın önemli olduğu konusunda teşvik etmelisiniz. Doğru fontları seçmek profesyonel web tasarım için temel noktalardan birisidir. Hatalı font seçimi web sitenizi dağınık ve anlamsız algılanmasına neden olur. Doğru font seçerseniz saygı ve profesyonellik algısını yaratırsınız.

Verdiğiniz hizmete göre, müşterilerinize göstereceğiniz amaç ve resim doğrultusunda hangi fontu seçeceğinize karar vermek için zaman ayırmalısınız.

Diğer Web Tasarım Faktörleri

Bir web sitesi tasarımında, ayrıca aşağıdaki faktörleri de unutmayın:

Sizin hakkınızda müşterinizin daha çok şey öğrenmesini kolaylaştırın. Kim olduğunuzu kısa “hakkımızda” bölümü ile ana sayfanızdan kolayca ulaşılabilir biçimde ekleyin.

Bizim de yaptığımız gibi ikonlar kullanın. Bu basit yol ile web sitesi tasarımınızın profesyonelliğini sunmanın basit bir yoludur.

Bir iletişim sayfası olsun. Müşterilerinize yardım edin. Eğer iletişim kurmak istiyorlarsa, bunu yapabilsinler. Yapıcı bir kritik değerlendirme, teşekkür notu, web siteniz hakkındaki görüşler web sitenizin performansını arttırmak için paha biçilmez faktörlerdir.

Daha önce web tasarımı deneyiminiz olmasa bile, yukarıdaki her bir püf noktası web sitenizi alakalı ve etkili olmasını sağlar.

Sonuç


Başarılı olmanız için profesyonel web tasarımı, kullanmanız gereken basit ama etkili metotlar bütünüdür. Profesyonel web tasarım ile ziyaretçileriniz dikkatlerini mesajınıza vermeli, kafaları karışmamalıdır. Web sitenizin tasarımı, ne yapmalarını istiyorsanız açık ve net biçimde ifade etmenize yardım etmeli, özgün görünmeyen, taklit sitelerden sizi ayırmalıdır. Mesajınız, basmakalıp laflardan değil, müşterinize hitaben oluşturulmuş, net mesajlardan oluşmalıdır. Profesyonel web tasarım mesajınızın hedef kitlenize doğru şekilde ulaşmasını sağlayan en önemli faktördür.