Kurumsal Web Tasarımı konusunda dikkat etmeniz gerekenler

Kurumsal Web Tasarımı konusunda dikkat etmeniz gerekenler

İnternet her gün yeni iş fırsatlarının ortaya çıktığı büyük bir ekonomi. Bazı şirketler bu ekonominin fırsatlarından yararlanırken, bazı şirketler ise fırsatların çok uzağında, görünür-görünmez bir imaj sergiliyorlar. Bu tür şirketler, web sitelerini birbirlerine bakarak hazırlamış gibi görünen, birbirine benzer içerikler ve hatalarla dolu web siteleri ile işlerine devam etmeye çalışıyorlar. Kurumsal web tasarım hemen her şirketin sorunu olabiliyor. Marka olarak bilinen şirketler bile web şirketler bile web sitelerini hazırlarken, müşterilerini düşünerek hazırlamıyor, modası geçmiş teknolojilerle hazırlayabiliyorlar.

  • İçerik Konusunu Düşünerek İşe Başlayın
  • Mutlaka İçerik Yönetim Yazılımı Kullanın
  • Müşteri Odaklı İçerik Hazırlayın
  • Müşterilerin Satınalma Döngüsünün Tamamını Dikkate Alın
  • Hikaye Anlatımı Markanızın Vaatlerini Gösterir
  • Tasarım Kritik Güven Faktörüdür
  • Sıkça Sorulan Sorular Sayfanızda Önemli Soruları Yanıtlayın
  • Hakkımızda” sayfası nasıl olmalı ?
  • İletişim sayfanız nasıl olmalı ?
  • Web siteniz Sosyal medya ile bağlantılı çalışsın
  • Ürün kataloğu nasıl oluşturulmalı ?
  • Ziyaretçiler sitenizde arama yapabilsin
  • Ana sayfa ve ana menü her yerden ulaşılabilir olmalı
  • Sizi tanımayan müşterilerinizin de karşısına çıkın
  • Mobil dünya birinci önceliğiniz olmalı
  • Hemen sonuç almayı beklemeyin

İçerik Konusunu Düşünerek İşe Başlayın

 

“İçerik kraldır” sözünü duydunuz mu ? İnterneti profesyonel pazarlama teknikleriyle kullanmak isteyenlerin sık duyduğu bu sözü, başarı kazanmış tüm site sahipleri biliyor. Genelde kurumlarda içerik konusu tasarım sırasında düşünülür. Hatta üstünde fazla durulmaz. Ancak, internet içerik üzerine kurulmuştur. Bu oyunu kazanmak istiyorsanız içerik konusuna kafa yormaya başlamalısınız.

Mutlaka İçerik Yönetim Yazılımı Kullanın

Web sitesine bilgileri bir seferliğine yüklemiyorsunuz. Google gibi arama motorları taze bilgileri sever. Müşterileriniz için güncel ürün bilgileri, kampanya veya fuar aktivitenizi siteye koymak isteyeceksiniz ve bunu kolayca yapmak isteyeceksiniz.

WordPress gibi ücretsiz desteklenen, eklenti ve tema yönünden zengin bir cms olmalı, kullanımı kolay olmalı. WordPress dünyanın en popüler cms-blog uygulaması. Pek çok ihtiyaca yönelik eklentileri bulunmaktadır.

Müşteri Odaklı İçerik Hazırlayın


Kurumsal web tasarım söz konusu olduğunda şirketinizi tanıtmak için doğru bir strateji oluşturmalısınız. “Bir numarayız” gibi herkesin söyleyeceği lafları bir kenara bırakın. Ziyaretçiniz kendiniz hakkında övünmeniz için sitenizi ziyaret etmiyor. Kendisine faydalı bilgiler bulabilmek için araştırma yapıyor. Henüz sizin müşteriniz olmadı ve karar verebilmesi için ona yardımcı olmalısınız.

Peki neler düşünmeliyiz, işte size birkaç tavsiye:

  • Kendinizi potansiyel müşterinizin yerine koyun, ne arıyorlar, siz onlara nasıl yardımcı olabilirsiniz
  • Ürünleriniz onlara nasıl yardımcı olur, hangi sorunlarını çözer
  • Kafalarında ne gibi soruları olabilir, bu soruları nasıl cevaplandırabilirsiniz

Kendinizi öven değil müşterinize sunduğunuz ürün veya hizmetin faydalarını anlatın. Rakiplerinizden farkınızı anlatın.

Unutmayın, potansiyel müşteri adayınız, araştırma aşamasında. Onun kafasındaki sorularına, endişelerine yanıt verecek bir içerik hazırlamalısınız.

Müşterilerin Satınalma Döngüsünün Tamamını Dikkate Alın

Potansiyel alıcılarınızın sadece ilk tanışma aşamasını değil, diğer aşamalarını da dikkate alın. Alıcı, kurumsal web sitenizi birden fazla ziyaret edecektir. Pazarlama mesajınızın görünür olmaktan tutundurmaya kadar devam ettiğinden emin olun. Eğitici bilgilerin bulunduğu bölümler olsun.

Eğitici, satış, satın alma süreci, basın ve diğer güven yaratan içerik ve markanız hakkında temel başlangıç bilgileri, hizmet ve sunduğunuz teklifler olsun.

Hikaye Anlatımı Markanızın Vaatlerini Gösterir

Markanız bir hikaye anlatır. Markanızın geçmişi bunun büyük bir parçasıdır. Kurumsal desteğinizin nedenleri, çözümlerinizin sonuçları da büyük hikayeler oluşturur. Bu hikayeler alıcılara, iş ortaklarına, basın ve halka sizin markanızı daha iyi anlamaları için imkan verir ve bağlantı kurmaları için cesaretlendirir.

Tasarım Kritik Güven Faktörüdür

 

Web sitenizin tasarımını sade, güncel, benzersiz ve modern olmasına dikkat edin. Tasarım sürecini tasarımcının dışında başkalarının yönetmelerine izin vermeyin. Modern görüntü markanız için derin bir etki bırakır. Profesyonel web tasarımı konusunda bu makaleyi okuyarak daha ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular Sayfanızda Önemli Soruları Yanıtlayın

Her müşterinin satın alma aşamasında kafasında sorular olabilir. Sizin müşterilerinizin de mutlaka soruları olacaktır. Bu tür soruları cevaplayacak bir sayfanız mutlaka olsun. Sizinle satış aşamasında size sorulan soruları düşünerek işe başlayın.

Unutmadan, eğer yanıtlanmamış soruları varsa, size ulaşarak cevaplarını alabilsinler. Sizin de satış görüşmesini başlatmak için iyi bir fırsatınız olur.

Potansiyel müşterinizin kafasındaki soruların cevaplarını almadan siteden ayrılmasına izin vermeyin!

“Hakkımızda” sayfası nasıl olmalı ?


Yıllardır kendi müşterilerimde okunmayan “vizyon-misyon” sayfalarını çıkarmak için uğraşıyorum. Ağır abiyi oynayan kurumsal imajı vermek için oluşturulmuş bu metinlerin, web sitesinde boşlukları doldurmak için yapıldığını herhalde bilmeyen kalmadı. Ancak yine de görmeye devam ediyorum.

“Hakkımızda” sayfanız, şirketiniz hakkında potansiyel müşterileriniz için satın alma kararı vermeden önce uğradıkları bir varış sayfasıdır. Sizinle çalışmak istiyorlar ve sizin hakkınızda birşeyler öğrenebilecekleri tek yer şirketinizin “hakkımızda” sayfası. Bu fırsatı iyi değerlendirin! Onlara neden sizinle çalışmaları gerektiği konusunda karar vermeleri için bir şeyler verin. Unutmayın; kendinizi övmeyin, farkınızı anlatın.

Hakkımızda sayfasında neler olmalı?

Başlamadan önce konuya müşteriniz açısından bakın. Kimler bu sayfayı ziyaret edebilir ? Müşterileriniz, müşteri adaylarınız, borsadaki hisseleriniz ile ilgilenenler vb.

Müşteri adayları, sizin ne kadar güvenilir olduğunuzla, yaptığınız işi ne kadar ciddiyetle yaptığınızla ilgileneceklerdir. Varsa bu konudaki uzun geçmişiniz, tutkularınızı anlatmak iyi bir yol olacaktır.
Şirket hisselerinden almak isteyenler için bazı rakamsal büyüklükler ilgilerini çekebilir. Ancak onlar da işini iyi yapan bir şirketin hisselerini almak isteyeceklerdir.

Müşterilerinize hitap ediyormuş, onlarla konuşuyormuş gibi hazırlamak doğru bir iletişim kurmanın ilk adımı olmalıdır. Samimi bir dil kullanmayı unutmayın. Soğuk, resmi ağızda konuşmayı bırakın.

Burada B2B alanında kurumlara satış yapıyorsanız karşınızda birden fazla rolde alıcı olacağını unutmayın. Satın alma, finansman, üretim müdürü ve genel müdür. Her birinin bakış açısı farklı olacaktır. Buna göre sayfanızda her kesimin ilgileneceği bilgiler olsun.

İletişim sayfanız nasıl olmalı ?

Kurumsal web tasarımın en incelikli noktası, doğru kişinin doğru yetkili ile görüşmesini sağlamaktan geçer.

Başta pazarlama, halkla ilişkiler, muhasebe ve finansman departmanları, hatta üretim için ulaşılabilir bir sayfa olmalı. Arka planda herkesin okuyabildiği genel bir mesaj adresi olabilir.

Rol tabanlı, eposta adresleri (finans@ veya muhasebe@) daha akıllıca olur. Hatta bu adresler, birden fazla kişiye yönlendirilen bir eposta listesine kolayca dönüştürülebilir.

Hemen her servis sağlayıcıda bu tür hizmetler ücretsiz veriliyor. Biz Erkasoft’da bu özelliği müşterilerimizde sıkça kullanıyoruz. “Sanal adres, yönlendirme” gibi isimleri var. Yandex kurumsal eposta servisinde “eposta gurupları” olarak geçiyor. Web sitesinden gönderilen bir form hemen eposta gurubundaki herkese ulaşarak işlerin hızlanmasını sağlayabilirsiniz.

Şikayetleri akıllıca yönetin

Sorun yaşayan müşterilerin size ulaşmasını sağlamak birinci önceliğiniz olsun. “Sikayetvar” sitelerine gibi sitelerde itibarınızı toparlamak yerine bu işi kendi sitenizde yapmayı tercih edin. Kontrol sizde olsun.

İletişim sayfası gerçekten sizinle iletişim kurmak isteyenlerin kullanabileceği şekilde olsun.

Kurumsal Web Tasarım: Web siteniz Sosyal medya ile bağlantılı çalışsın

Şirketinizi takip etmek isteyenler için sosyal medya hesapları var mı ? Daha da önemlisi birileri bu işlerle ilgileniyor mu? Kurumsal web tasarım çalışmanızda öneml vermeniz gereken diğer bir nokta sosyal medya ile hedef kitlenize ulaşmaktır.

Ülkemizde yaygın olarak kullanılan Twitter, Facebook veya Linkedin hesaplarınız ve sayfalarınız mutlaka olmalı. Perakende sektörüne çalışıyorsanız Facebook öne çıkarken, kurumsal pazarda faaliyet gösteriyorsanız Linkedin daha iyi sonuçlar verecektir.

Örneğin Erkasoft’da WordPress içerisinde çalışan bedelsiz Jetpack paketi ve Premium Monarch eklentisi ile müşterilerimizin web sitelerini sosyal medya hesapları ile entegre ediyoruz. Bu sayede:

  • Web sitesine gelen ziyaretçilerin, sosyal medya hesaplarında toplanmalarını sağlıyoruz
  • Kurumsal müşterilerimiz, yeni ürünlerini, müşterilerinin düşüncelerini kolayca öğrenebiliyorlar
  • Web sitesindeki yeni yazılardan sosyal medya takipçileri kolayca haberdar oluyorlar

Ürün kataloğu nasıl oluşturulmalı ?

Kurumsal web tasarım çalışmanızın ürün veya hizmetler bölümünde içerik kritik faktördür. Ürün bilgileriniz müşterinizin karar vermesi için yeterli detayda, karmaşadan da uzak olmalıdır. Kategorileri müşterinin kolayca ayırabileceği bir düzende olmalıdır.

Sadece bir fotoğraf koyarak müşterinin satın alma kararı vereceğini düşünmeyin. Ancak teknik detaylarla da ziyaretçiyi boğmayın. Teknoloji ürünleri gibi ürünler satmıyorsanız satın almada etkisi düşük olan teknik detayları geri plana koyun.

Şirketten şirkete (B2B) veya perakende (B2C) satış yapmanız farketmez, ürün ve hizmetlerinizin müşteriye sağlayacağı faydaları ortaya çıkarın
.

Ziyaretçiler sitenizde arama yapabilsin


Bir markette bazılarımız tabeleları takip eder (ben öyle yapıyorum), bir diğeri “içeçekler nerede ?” diye en yakındaki yetkiliye sorar. Site içi arama, site içinde gezinmeye vakti olmayanlar için kestirme yoldur. Özellikle büyük içeriklerin olduğu kurumlar için site içi arama özelliği mutlaka bulunmalıdır.

Ziyaretçilerinizin web sitenizde kaybolmasına izin vermeyin. Eğer bir eticaret sitesine sahipseniz aradıkları ürünü hemen bulmalarının istersiniz. Şirketlere şatış yapıyorsanız, teknik dökümanlara, ürün açıklamalarına, kafalarındaki soruların cevaplarına, aradıkları her neyse kolayca erişmelerini sağlayın.

Web sitenizin logosu ana sayfanıza link olarak çalışmalı. Bu artık neredeyse standart oldu. Logonuz ve ana menü ziyaretçinin sitede kaybolmadan dolaşmasını garanti eder. Yukarıda söylediğim gibi arama seçeneği de görünür olarak bir bütün olarak sitede görünür olmalıdır.

Ana menü ziyaretçinizin site içerisinde kaybolmadan gezinmesini garanti eder. “Ben burdayım” diyerek, ziyaretçinin anında başka bir bölüme geçmesine imkan tanır. Bazı tasarımcılar, menüyü gizlemeye yönelik web tasarımları yapıyorlar. Bu bazıları için çekici gelse de, özelliklle internete yabancı kitlenin kaybolmasına neden olabiliyor. Ziyaretçilerin gözünün önünden ana menünün kaybolmasına izin vermeyin.

Sizi tanımayan müşterilerinizin de karşısına çıkın


Günümüz şirketlerinin en büyük sorunu müşterinizin sizi bulmasıdır.

Pek çok şirket yöneticisi, bu hataya düşüyor ve şirket ismi ile Google da bulunmayı yeterli buluyor. Bu şirketinizi daha önce tanıyan kişilerin web adresinizi öğrenmelerini sağlayabilir. Ancak sattığınız ürünlerde görünür durumda olmalısınız.

Potansiyel müşterileriniz sizi tanımıyor olabilir ve aradıklarının isminiz değil sattığınız ürün veya hizmetler olduğunu unutmayın.

Satışını yaptığınız ürün ve hizmetler için Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) çalışmaları yapmalısınız. Ancak SEO tek başına değerlendirmek yerine dijital pazarlama faaliyetlerinin bir parçası olarak düşünün.

Mobil dünya birinci önceliğiniz olmalı


Bugün kurumsal web tasarım için mobil cihazlarla uyumluluk birinci önceliktir. Modern kurumsal web tasarım ve programlama süreci web sitelerini etkileyici, verimli, güvenilir, kararlı ve ölçeklenebilir olmasını sağlar. Pek çok kullanıcı kurumların web sitelerini cep telefonu ve tabletlerden incelerler. Kurumsal web sitesi tasarımı, akıllı telefonlar, tabletler ve masaüstü bilgisayarlar için tasarlanmış olmalıdır.

Hemen sonuç almayı beklemeyin

Web siteniz yayına geçer geçmez büyük değişiklikler olmayabilir. Büyük ihtimale de olmayacaktır. Mevcut ziyaretçi trafiğiniz ne durumda ? Bunu araştırmalısınız. Hazırladığınız kurumsal web tasarımı nasıl sonuçlar verecek bunu test etmeniz gerekir.