Kullanıcı Arayüzü Tasarımını Doğru Şekilde Yapmanın Adımları

Kullanıcı Arayüzü Tasarımını Doğru Şekilde Yapmanın Adımları

Web Geliştirme ile ilgilenen birçok kişi, kullanıcı arayüzünün daha çok görsel estetiğe odaklandığını düşünür ve kullanım pratikliği ile alakalı konuları daha sonraya bırakır. Görsel çekicilik her ne kadar websitesi tasarımının önemli bir kısmı olsa da, arayüz tasarımı bundan daha fazlasıdır.

Kullanıcı arayüzü tasarımı, özel bir disiplindir. Odağında kullanıcının web sayfasıyla olan etkileşimi vardır. Websitesinin nasıl göründüğü de disiplin için önemliyken, web sayfasının kullanıcıyla nasıl iletişime girdiği daha önemlidir.

Kullanıcı arayüzünü tasarlarken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar:

1. İnteraktiviteyi en baştan planlayın

Bütün zamanların en büyük website katili, vaktinin çoğunu etkileyici görseller tasarlamaya ayıran ve interaktifliği arka plana atan tasarımcıdır. Sitenizi tasarlamadan önce bütün ögelerin birbiriyle nasıl uyum içinde olacağını düşünmelisiniz.

Kullanıcıların sizin sitenizden ne beklediklerini ve ziyaret esnasında yapabilecekleri olası hareketleri tahmin etmelisiniz. Aynı zamanda nadiren de olsa kullanıcının beklemediği birkaç özellik daha ekleyebilirsiniz, bu kullanıcı deneyimine zarar vermektense onun değerini arttırır.

2. Kullanıcının ihtiyaçlarına odaklanmayı hatırlayın

Birçok websitesi şirkete ait bilgileri sunmak için tasarlanmaktadır, dolayısıyla odak noktaları kullanıcının ihtiyaçları (onlara yarar sağlayacak bilgilere ulaşmak) değil şirketin ihtiyaçlarıdır. Bu da sıkıcı, statik ve kullanıcılara yardım etmeyen sitelerin tasarlanmasına neden olmaktadır.

1984’te bile Ford Motor Şirketi, kendi arabalarının kullanıldığı simülasyon oyunlarına sahipti. Çocukluğundan itibaren bir gün Ford Bronco’ya sahip olmak isteyen bir nesil yetişti. Şimdi Ford’un sadece arabalarının ne kadar iyi olduğunu anlatan bir sunum yaptığını düşünün. Sonuç kesinlikle bu kadar iyi olmazdı. Etkileşim, kullanıcıların dikkatini çekmek söz konusu olduğunda en yararlı yöntemdir.

Günümüzde, bir araba üreticisi için websitesi yapıyor olsaydık, aşağıdakilerin hepsini yaptığımızdan emin olmak isterdik:

 

  1.  Kullanıcıların ilgilendikleri arabayı kolayca bulmalarını sağlamak
  2.  Kullanıcının belirli bir modele ayrılmış sayfaya gidebilmesi için araba modeli filtresi koymak
  3.  Kullanıcının bilmek isteyeceği bütün detayları siteye koymak ve bunların erişimini kolay tasarlamak
  4.  Araçların içinde ve dışında 3D turlar tasarlamak
  5.  Araç hareket halindeyken profesyonel videosunu çekmek
  6.  Kullanıcıya aracın 3D modelini vererek rengini değiştirme, aksesuar ekleme gibi özelliklerle interaktifliği sağlamak
3. Yaratıcı olun, fakat standartlardan çok fazla sapmayın

Bir noktaya kadar websitesindeki interaktif ögeleri kişiselleştirmek isteyebilirsiniz ve bu kesinlikle çok güzel bir fikir. Fakat bunu abartmamanız gerekir. Kullanıcıların “Ne kadar güzel bir kapat butonu” mu yoksa “Bu bir kapat butonu mu, değilse nedir?” cümlesini mi kurmalarını istersiniz?

Yıllar boyunca, arayüz kontrolleri için bazı standartlar güzel bir amaç uğruna geliştirildi. Bu standartlar kullanıcıların ulaşmak istedikleri noktaya daha kolay bir şekilde ulaşmalarına yardım ediyor. Unutmayın, her şey kullanıcıların ihtiyaçları için; şirketin ihtiyaçları için değil. Bazen şirketlere bunu hatırlatmanız gerekebilir. Bazı deneyimsiz şirketler “Kullanıcılarımız istiyor” demek yerine “Ben istiyorum” diyebiliyorlar.

4. Kullanıcı arayüzü ögelerinin tasarımın geneliyle uyum içerisinde olduğundan emin olun

Günümüzde web siteleri, ekran boyutu ne olursa olsun her türlü cihazda sorunsuz çalışıyor olmalıdır. Bu da bazı cihazlarda kötü görünecek bir kullanıcı arayüzü ögesi varsa, onunla ne yapacağınızı önceden planlamanız gerektiği anlamına gelmektedir. Bazı durumlarda bu ögenin değiştirilmiş bir versiyonunun belli büyüklükteki cihazlarda görüntülenmesini sağlamak veya onu tamamen gizlemek olabilir.

Unutmayın bu sadece görsellerle alakalı değildir. Kullanıcıların sayfalarında asla görmeyeceği ögeler için sayfanın dolmasını beklemeleri hoş değildir. Arayüz planınızın koşullu karar verme adımları taşıdığından emin olun.

5. Mükemmel olmak hala güzel!

Kullanılabilirlik, interkatiflik ve pratiklik üzerine yoğunlaşmanız, görsel açıdan mükemmel bir tasarım yapmanıza engel değil. Her zaman tasarımlarınızın görsel olarak olabildiğince çekici olmasını sağlamalısınız, çünkü o da sizin portfolyonuzun bir parçası. Fakat görsellik adına sitenin kullanılabilirliğinden ödün vermediğinizden emin olun.