A/B Testi Nedir?

A/B Testi Nedir?

A/B Testi ile siteniz, uygulamanız veya içeriklerinizin varyasyonlarını yan yana koyarak ziyaretçilerinizin bu varyasyonları değerlendirerek arasından birisini seçmesine A/B Testi denir. Genellikle dijital iletişimde kullanılan A/B Testi Google ve Yandex gibi büyük arama motorlarının açık ve kapalı yani şirket dışı ve şirket içi olarak A/B Testi yaptığını biliyoruz. Özellikle arama motoru olarak son zamanlarda adını duyuran Yandex A/B Testi yapan kullanıcılar için yaptığı test başına para ödüyor.

A/B Testi Ne İşe Yarar?

A/B Testi ile kullanıcılarınızın daha iyi bir deneyim sağlamasını sağlayabilirsiniz. Yüksek kullanıcı sayısına sahip sitelerin ve uygulamaların birden tasarım veya modül değiştirme gibi bir lüksü yoktur. Kullanıcı deneyimi ve memnuniyeti çok önemlidir. Bu yüzden seçilen kullanıcılara yapılan A/B Testi ile en doğru tasarımı seçebilirler. Yandex ise arama sonuçlarındaki alakasız sonuçları insan eli ile müdahale etmek için bir servisi aracılığı ile para karşılığında A/B Testi yaptırıyor.

A/B Testi Nasıl Yapılır?

  • Google Website Optimizer: Google tarafından geliştirilen ve sunulan bir hizmettir en çok tercih edilen A/B hizmetlerinden birisidir. Kullanımı ücretsizdir.
  • VWO / Visual Website Optimizer: Sitenizin tasarımını değiştirmek istiyor ve beğenilir mi acaba? sorusunu kendinize soruyorsanız bu araç bu iş için yapılmış. Tek eksi yönü ücretli olması.
  • Optimizely: Visual Website Optimizer ile aynı mantıkta çalışıyor ve bu hizmette ücretli.

A/B Testi Püf Noktaları Nelerdir?

A/B Testi yapmadan önce tasarımızın veya hizmetinizin her iki seçeneğininde tamamen bitmiş son versiyonu olmasına özen gösterin. Aksi taktirde doğru sonuç çıkmayacaktır. Testi olabildiğince çok kişiye yaptırın gerekiyorsa bu test için önemli bir bütçe ayırın. Sitenizin 1 Milyon gibi bir ziyaretçisi var iken testi 100 kişiye yaptırmanız doğru sonuç vermeyecektir. Önemli bir değişiklik yapılacak ve bu teste ihtiyacınız var ancak tepkileri merak ediyorsanız A/B Testi linkini sitenizin bir köşesine koyarak gönüllü kişilere bu testi yapabilirsiniz. Bilginiz var ise A/B Testini sitenizin içine sanki bir özellikmiş gibi gösterebilirsiniz. Bunu ise ziyaretçilere bir ayar menüsü sunarak yapabilirsiniz. Kullanıcı önerdiğiniz 2 veya daha fazla fontu veya rengi kullanarak bu teste dahil olmuş olur. Sizde kullanıcıların tercihlerini kullanarak bir A/B Testi verisi elde etmiş olursunuz.